Полезна статия

Защо я миеш всеки ден?

Не мий косата всеки ден

Защо косата ми е толкова мазна?

Какво не правя както трябва? Защо косата ми изглежда мръсна ден, след като съм я измила? Не е забавно. Напротив – неудобно е, “удря” по самочувствието!

Докато някои хора имат хронично мазна коса, за други омазняването сякаш идва от нищото: един ден косата е нормална, а на другия се събуждаш с омазнени кичури. Има много различни причини косата да се омазнява толкова бързо. Ето някои от отговорите на професионални фризьори и дерматолози:

Защо я миеш всеки ден?

Какво конкретно омазнява косата?

 

Скалпът ни е пълен с мастни жлези, точно както и лицето. Производството на себум се контролира от нашите гени и това не е нещо, което можем доброволно да контролираме.
Но има начини да управляваме натрупването на мазнина по краищата и корените на косата. Например: може да променим честотата на миене или да коригираме вида на шампоана, който използваме.

Защо я миеш всеки ден?

Защо косата ми е толкова мазна дори след като я измия?

Една от най-честите причини е неправилно хранене – твърде много мазнини, месни и млечни продукти, твърде малко плодове и зеленчуци, твърде малко вода. 
Но има и други причини – неподходящ шампоан, например. Такъв, който не почиства добре. Важно: това, че шампоанът образува пяна, не значи непременно, че измива! 

Още една интересна и неочаквана за повечето хора причина: твърде честото измиване! Да го обясним: Ако забележиш, че положението не се подобрява с често миене, парадоксално, това може да е коренът на проблема. Ето обяснението: прекомерното миене на косата лишава нея и скалпа от естествени масла. Тялото поправя това, като произвежда още повече себум, за да компенсира загубената мазнина, което след това създава натрупване и прави косата мазна!

Защо я миеш всеки ден?

Колко често трябва да мия косата си, ако е мазна?

 

Тук е трудно да се създаде правило, което да работи за всички типове коса, но всеки ден е твърде много!
Всеки трябва да открие за себе си най-добрия график за измиване на косата. Хората с тънка коса я мият по-често с нежен шампоан, хората с къдрава коса я мият по-рядко. 

Тест: един или два дни без измиване! После едно измиване на седем дни! В началото мазната коса ще дразни, но ако този дискомофoрт се превъзмогне и скалпът се подобри – ето отговорът. При този тест сухите шампоани вършат чудесна работа!

Защо я миеш всеки ден?

Някои прически влошават ли мазната коса?

 

Големият фактор тук е колко e стегната косата. Например, косата на опашка е много удобна и практична прическа, но експертите предупреждават, че този стил може да направи косата по-мазна в корените – косъмът не диша, спарва се, събира се мазнина.

 

Кой е най-добрият шампоан за мазна коса?

 

Няма един шампоан, който да работи за всички! Косата на всеки е различна и изисква различен баланс на съставките. Доказано е, че продуктите с хума много добре повлияват такъв тип скалп. Експертите от БАН разработиха продукт за тази цел с хума и водорасли –  98% натурален състав, който има в себе си и българска черноморска луга – безсулфатен шампоан за мазна коса и чувствителен скалп с изключителен ефект.

Стилизиращите продукти правят ли косата по-мазна?

 

Определено да, особено ако имате по-тънки кичури – фината коса е известна с това, че бързо се омазнява. Хората с тънка коса трябва да се пазят от тежки маски, прекалено овлажняващи шампоани и гъсти масла за коса. За хора с тънка коса се препоръчват серуми, леки масла и стилизиращи продукти, които се нанасят върху косата под формата на спрей. Билков спрей за коса е идеални за това – концентрация на български билки, приятни аромати, чист състав.

Защо я миеш всеки ден?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *