Полезна статия

Рецепта за натурален домашен слънцезащитен крем

Рецепта за натурален домашен слънцезащитен крем

Преди да започнем с тази великолепна тема за домашен слънцезащитен крем, свързана изцяло с лято, слънце и красиви емоции, ще бъдем откровени с вас. И така, ето че се налага да вмъкнем един несъвсем радостен факт:

През годините, откакто е започнала употребата на слънцезащитни продукти, случаите на рак на кожата са се увеличили. Всъщност много доклади показват, че повечето слънцезащитни продукти действително повишават риска от рак на кожата. Това може да се дължи отчасти на факта, че много слънцезащитни продукти съдържат ендокринни смущаващи химикали като оксибензон. Оксибензонът е известен хормонален разрушител, който не се препоръчва за употреба при деца. Той е забранен на много места по света.

Но има и още една тъжна новина:

Скорошни изследвания показват, че съединенията в много видове слънцезащитни продукти вредят на океанския и морски живот, особено на коралите. Изследователите изчисляват, че над 5000 метрични тона слънцезащитни продукти се отмиват от плувците всяка година. Това „замърсяване от плажуващите“ застрашава голяма част от живота на коралите в океана и косвено много други океански видове. И въобще на всички морски обитатели. Някои слънцезащитни съставки дори вече са забранени на някои места поради отрицателното им въздействие върху околната среда.

Ето защо днес си имаме един наистина сериозен мотив да напишем тази статия. Домашната рецепта за слънцезащитен крем избягва всички подобни съставки. Както и всички подобни последствия. Освен това е напълно естествена, ухае великолепно. Може да я изпозловате смело. Без абсолютно никакъв риск от вреда. както за вас и децата, така и за околната среда.

Освен всичко – Да, прякото излагане на слънце, без нужната защита, е наистина вреден навик!

домашен слънцезащитен крем

Рецепта за натурален домашен слънцезащитен крем се приготвя изключително лесно:

Имайте предвид, че дозите, които ще посочим, не са задължителни. Важна е пропорцията. Тоест, може да замените 1/4 чаша с една или две лъжици. Тук важно е съотношението, точните пропорции и частите:

½ чаша бадемово;
¼ чаша кокосово масло;
¼ чаша пчелен восък;
1 чаена лъжичка масло от малинови семена;
1 чаена лъжичка масло от семена на моркови;
2 супени лъжици масло от ший или Крем за тяло и лице с 4 вида био масла;
Няколко капки етерични масла (не са задължителни).

Всички нужни съставки са напълно достъпни за вас и могат да бъдат поръчани през сайта ни. За целта кликнете върху всяка от изброените съставки. Така че наистина ще може да спестите време за набавяне на всяка от суровините.

домашен слънцезащитен крем

Нужни са само няколко минутки: ИНСТРУКЦИИ за приготвяне:

Комбинирайте всички съставки в стъклен буркан.
Напълнете средна тенджера с няколко малко вода и я поставете на котлона на среден огън.
Поставете хлабаво капака на буркана и го сложете в тигана с водата.
Разклащайте или разбърквайте буркана от време на време, за да смесите съставките, докато се разтопят.
Разбъркайте няколко пъти, докато изстине.
Съхранявайте на стайна температура или в хладилник, за да увеличите срока на годност.

домашен слънцезащитен крем

БЕЛЕЖКИ за употреба:

Този слънцезащитен крем не е водоустойчив и ще трябва да се нанесе отново след изпотяване или плуване.
Добавете повече пчелен восък, ако искате да направите по-плътен слънцезащитен крем. И по-малко, за да направите гладък слънцезащитен крем. Съхранявайте на хладно и сухо място или в хладилник.
Предпочитам да съхранявам в малък буркан и да нанасям като масло за тяло. Ще бъде по-плътен, особено ако използвате кокосово масло в рецептата.

Екипът на Bilkite.net ви желаем спокойно, но вълнуващо лято. Здравословен тен и пълен релакс сред топлите морски води…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *